Basalt aims to make a splash with renovations to Arbaney Pool | AspenTimes.com
YOUR AD HERE »

Basalt aims to make a splash with renovations to Arbaney Pool

One possible renovation being floated for Arbaney Pool in Basalt is replacing the existing kiddie pool with a kids' pool in the shape of a robot. It would have features such as slides, fountains and a bench.
Courtesy image

Some expert sources — some as young as 6 years old — are helping shape the first significant renovations to the Basalt municipal pool since it was built in the mid-1990s.

The opinions of 115 kids from Basalt Elementary School and 93 students at Basalt High School were sought on what they would like to see at the Arbaney Swimming Pool.

A zipline was the leading request among the youngest students, along with a hot tub, lazy river floating feature, a waterfall and “more food.”

The older kids’ top preference was a hot tub followed by “more food,” a zipline, warm water and a lazy river feature.

Toni Kronberg, a longtime swimming instructor and tireless advocate for pools throughout the valley, supplied questionnaires for the kids and helped collect their thoughts.

Adults also were surveyed for their opinions.

The kids might not get everything they want, but their opinions are part of a packet of information the Basalt Town Council will examine Tuesday when discussing the first major pool renovations since it was built in the mid-1990s. The town hired a consultant, Connect One Design, to create a conceptual plan for the pool. The consulting staff will brief the council on the direction thus far at a council work session at 5 p.m.

“The goal is to obtain feedback from the council on these ideas and make sure the council is comfortable with them before the team proceeds further,” said a memo from the town staff to the council.

One of the biggest proposals is replacing the existing kiddie pool with a kids’ pool in the shape of a large robot. It would boast features such as slides for legs, fountains for eyes and a waterside bench for an arm.

Most of the proposed upgrades are functional — improving the locker rooms, adding family rooms, adding shade structures, creating a north entrance and making the energy-intensive facility “greener.”

The upgrades will have to be phased and the town must figure out how to fund the changes.

scondon@aspentimes.com


Support Local Journalism

Support Local Journalism

Readers around Aspen and Snowmass Village make the Aspen Times’ work possible. Your financial contribution supports our efforts to deliver quality, locally relevant journalism.

Now more than ever, your support is critical to help us keep our community informed about the evolving coronavirus pandemic and the impact it is having locally. Every contribution, however large or small, will make a difference.

Each donation will be used exclusively for the development and creation of increased news coverage.

For tax deductible donations, click here.
 

Start a dialogue, stay on topic and be civil.
If you don't follow the rules, your comment may be deleted.

User Legend: iconModerator iconTrusted User